Effjusikay

- svevende tanker

"Anno. 14 deltakere samles i en tidskapsel som forestiller et norsk bymiljø tilbake i tid. Deltakerne skal leve under samme vilkår som sine forfedre, uten moderne hjelpemidler eller kontakt med omverdenen. Deltakerne skal bo sammen og konkurrere mot hverandre, og klatre på den sosiale rangstigen som eksisterte den gangen gjennom forskjellige konkurranser og øvelser."

Anno er et program jeg ikke har fulgt med i. Jeg orker ikke reality-programmer, enten det er Paradise Bordell eller Harmen. Det eneste jeg kan gidde å gløtte på, er 71 grader nord på grunn av naturen, og Alt For Norge, på grunn av gleden som blir vist over stoltheten i å være norsk.

Så var det Anno, da. Og jeg lurer på hvorfor ikke flere sauebønder melder seg på den serien. Ikke de som har fulgt med i timen og tiden, og oppgradert både driftsform og tankesett. Jeg tenker på de som fremdeles, i hodet, lever på 17-1800-tallet. For hvis man ser bort ifra kraftfôr, traktor, bil, tv, homogenisert melk, gassdreven grill, melkemaskin, parabol, mobiltelefon, fasttelefon, elektrisitet, syntetiske klær, internett, E-stoffer og andre moderne tøyseting, lever de jo i den tidsalderen da rovdyr ble hata mest, og forsøkt utrydda uten at resten av Norge verken visste om det eller brydde seg, for de hadde andre bekymringer enn å gå tur i naturen uten å få oppleve flotte dyr. Faktisk lever de i sitt eget Anno med tankegangen på samme nivå som sine forfedre, og premien får de når rovdyrerstatningen blir utbetalt.

Kanskje det er politikerne som burde meldt seg på, siden de så tilsynelatende godtar å betale premien til de rakkerne som lever på Anno-vis…

Dikt gjør Norge stolt igjen lite

Bøkene er her.

30.07.2016