Effjusikay

- svevende tanker

Overskriften er et velkjent sitat fra filmen "Finding Nemo" men det klinger likt når jeg ser artikler i avisene, hvor sauer er tatt av rovdyr, biler eller tog. For sau er dyr, ikke ting.

"Det er da soleklart," tenker du og himler med øya. Ja, for de som er glade i dyr er det soleklart, men når jeg leser om en hobbybonde som bruker flere millioner på å kjøpe helikopter og fly rundt, får jeg krøll på sjela. Hva ville det ha kostet ham å leie en gjeter for flokken på - ifølge artikkelen - under 500 dyr?

Flokkene var ikke så store før i tia, for da var vi ikke så mange i Norge som skulle spise sauene. Men den innstillingen som grodde fram da bønder og stat tok seg til rette uten å tenke på hvilke enorme ressurser natur og turisme er, foruten at naturopplevelser burde komme på blåresept, den innstillingen sitter igjen i mange i dag. Alt for mange. Plastikkmentalitet. Mennesket over naturen. Mennesket over dyrene. Mennesket over alt… og mens saueflokkene vokste, forandret også innstillingen seg til hva sau egentlig er.

Vi ser det i andre land. Factory farms. En styggedom som burde blitt avskaffet. Mennesker som er over alt, de vil nemlig heller lukke øynene for dyrenes lidelser, for maten. Det forbaskade kjøttet er så mye mer verd enn dyrenes ve og vel. For mat må vi jo ha, må vi ikke? Det spørs bare hvilken mat man velger å trykke i seg, og flere og flere begynner å få følelser for det de spiser i den grad at de vil at dyrene har hatt det godt mens de vokste opp for å bli mat. Derfor begynner også bevisstheten om hvordan sauene har det i Norge, å øke, og salgstallene går ned. Folk boikotter mat som ikke har hatt det bra. Innstillingen til sau begynner å ligne stygt på innstillingen til de råtne sjelene som driver factory farms…

Du kan ikke med hånden på hjertet si at det store svinnet i utmarka indikerer at sauene har det BRA? Svinnet – UTEN rovdyrs innblanding! Men slik har innstillingen blitt – slipp ut hele flokken og håp på at så mange som mulig kommer hjem. De som ikke kommer hjem, blir det søkt erstatning på og politikerne betaler – ikke for alt, men på skjønn, skal man tro tallene. Og det fokuseres på den lille ca 10-prosenten som er rovdyrtatt, IKKE på den DIGRE prosenten som dør på egen hånd i utmarka. Og politikerne ser ikke feilen i dette? Dette er penger som blir delt ut på feil side av hele saueflokken, for de pengene burde i mitt hode gått til å sponse preventive tiltak så sauene er trygge, og ikke gått til å fylle uetiske kontoer for hobbybønder som heller vil fly rundt i helikopter og søke om støtte til et tapsprosjekt med kremvisperen som hovedpoeng.

Fyren mistet nettopp over 20 sauer i et jafs, de ble påkjørt av toget. Ifølge bonden var det ei binne som løp etter saueflokken og jagde dem dermed opp på togskinnene. Binna hadde han tydeligvis sett fra lufta, noe som først sto i artikkelen i Adresseavisen men som senere ble redigert vekk. Det ble stående på avisas Facebookside, da. Og man kan spørre seg om hvorfor det ble redigert vekk fra nettutgaven. Nå vet jeg ikke stort om hva det koster for drivstoff til helikopter. Eller vedlikehold. Eller driftskostnader generelt. Eller for selve helikopteret. Eller flytimer. Men jeg tør bite meg i rumpa på at noen av disse pengene kunne blitt brukt til å betale gjeter for saueflokken. For han VET at han kommer til å miste dyr til rovdyr, det sier han selv i artikkelen. Noen aviser skriver 800 dyr, andre 1000 og i siste artikkel er det visstnok uner 500. Poenget er at han vet det kommer til å bli svinn for rovdyr og tog! Likevel slipper han ut godteflokken til rovdyrene. Og det er denne innstillinga som gjør meg rasende. Slike hobbybønders innstilling til dyrene sine, og myndighetene som deler ut penger etter at tragedien har skjedd. Og forøvrig - de fleste dyr blir stressa av helikopter, hvem vet om dette var årsaken til at sauene rant til sporet...?

Sauer er dyr. DYR. Levende individer. Ikke ting man plasserer alene i utmarka og der står de til de vil hjem. Ikke tall på kontoen. Ikke prosenter på en statistikk. Levende dyr med individfølelse. Men så lenge ikke engang Mattilsynet – de som virkelig skal slå ned på dyremishandling – ser sauer som dyr, så har vernere en lang, lang vei å gå. Det sies jo fra rovdyrhatere at vernerne hater både bønder og sauer. En skrudd ide som passer dem godt å tro på. Personlig er jeg glad i grønnsaksbønder og de sauebøndene som har hodet og hjertet på rett sted. De finnes, nemlig, og jeg er glad i dem, men de kommer sjelden til orde fordi hatet roper høyest. Og personlig, de eneste bøndene jeg hater, er de som ikke tar vare på dyrene sine. Som ser sauene som ting og ikke dyr. De som gråter og trenger krisepsykiater når de finner dyrene lemlesta som forventet, etter at de satte dem i et område med rovdyr og tog, og er flinke til å fortelle hvor forferdelig det er - mens det ikke nevnes krisepsykiater med et ord når dyrene enten blir funnet inntørka i utmarka etter lang, smertefull sykdom eller lang, smertefull skade med døden til følge, eller blir sendt til slakt, en situasjon som er en vond og stressende opplevelse for alle dyr.

Ekte rovdyrvernere er glade i alle dyr. Sauer også. Hvorfor skulle vi ellers mase så innmari på at de skal passes bedre på? Burde det ikke vært omvendt, så rovdyrene ble sikra mat…? Innstillingen til sau her i landet trenger en skikkelig revolusjon, så flere får opp øynene for hvordan sauene blir behandlet i Norge. Sau er dyr, ikke ting.

Ulvar asyl

Støtt rovdyrforeningene ved å bestille Ulvar-albumet. Alt overskuddet går til rovdyrene.

Offerlammene, NRK.

Gruppa "Boikott konfliktkjøtt" hos Facebook.

30.07.2016